Officiële webrichtlijnen overheid

De officiele webrichtlijnen waar Publik Innovations mee werkt bij de ontwikkeling van nieuwe overheidsprojecten gaan over het ontwerpen, bouwen en beheren van websites. Ze zijn gebaseerd op internationale standaarden voor kwaliteit en toegankelijkheid. Door het volgen van de webrichtlijnen kan de overheid:

  • Bouwkwaliteit verbeteren door het volgen van webstandaarden
  • Toegankelijkheid van de website verschaffen voor iedere burger, inclusief mensen met een functiebeperking en senioren
  • Gebruiksvriendelijkheid van de website verbeteren

Het voldoen aan de Webrichtlijnen is opgenomen in het Nationaal Uitvoeringsprogramma dienstverlening e-overheid (NUP) waarin de basisvoorzieningen zijn opgesteld met het oog op het verbeteren van de digitale dienstverlening van de overheid.

Gebruik van deze webrichtlijnen is verplicht voor gemeenten, waterschappen, provincies en organisaties van de rijksoverheid die vallen onder zogenoemde ministeriële verantwoordelijkheid. Deze organisaties moeten voldoen aan de 16 belangrijkste (prioriteit 1) ijkpunten van de Webrichtlijnen. Publik Innovations voldoet aan deze prioriteit ijkpunten.

Open standaarden en opensource

Het kabinet stelt als norm dat de overheid open standaarden gebruikt. Daarnaast wil de overheid tevens dat de overheid meer gebruik maakt van open source software. Dit om de afhankelijkheid van specifieke leveranciers tegen te gaan.

De termen open standaarden en open source software worden vaak in één adem genoemd. Toch zijn het twee verschillende onderwerpen en begrippen, ieder met hun eigen dynamiek.

Open standaarden zijn publieke afspraken over de specificaties van koppelvlakken, tussen samenwerkende toepassingen, diensten, systemen en netwerken. Deze afspraken kunnen op verschillende manieren worden ontwikkeld, aangeboden en beheerd, maar zijn pas ‘open’ standaarden als aan een aantal definities wordt voldaan.

Over open source software wordt gesproken als in het licentiemodel van de software het intellectueel eigendom en het (her)gebruik van de software en bijbehorende broncode (de ‘kern’ van de software) dusdanig geregeld is dat de licentienemer de code mag inzien, gebruiken, verbeteren, aanvullen en verder mag verspreiden.(bron:  Nederland Open in Verbinding, www.noiv.nl).

Kort gezegd: 'Open standaarden' zorgen ervoor dat overheidsorganisaties makkelijk digitale informatie kunnen uitwisselen. ‘Open source software’ betekent dat de broncode waarin de software is geschreven vrij beschikbaar is. Iedereen kan de broncode lezen, aanpassen en verspreiden.

Dit is terug te lezen in het Actieplan 'Nederland Open in Verbinding'. Dit actieplan loopt van 2008 tot 2012.

Publik Innovations ontwikkelt en ontwerpt daarom binnen open standaarden en in open source software.

Publik Innovations

Bestevaerstraat 279
1055 TP Amsterdam
E info@publikinnovations.nl
M 06 25322124